Sosy sałatkowe to zagadnienie dość trudne. Dlaczego? Po prostu łatwo jest przesadzić z przyprawą, która całkowicie zniszczy smak naszej sałatki. Jeśli więc decydujemy się na zrobienie sosu od podstaw należałoby rozważyć kilka kwestii.
Przyprawy do sałatek muszą zostać dobrane w taki sposób, aby pasowały do wybranych przez nas składników. I tak na przykład zioła prowansalskie świetnie komponują się s pomidorami natomiast z ogórkami nie za bardzo. Ważne jest także to, aby do przygotowywanego sosu nie dodawać soli. Warzywa solimy dopiero po wymieszaniu i spróbowaniu. Czasami po prostu zdarza się, że poszczególne składniki sosu są na tyle słone, że wystarczy.
Jeśli zależy nam na tym, aby sałatka wyglądała ładnie powinniśmy wybrać do przybrania na przykład liście pietruszki lub kminek o ile te znajdowały się w sosie. Dzięki temu zarówno smak i wygląd będą stanowiły jedną całość. Stworzenie dobrego sosu do sałatki nie jest łatwe, jednak obrona chęci i samozaparcia wystarcza by świetnie poradzić sobie z tym zadaniem.Warto wspomnieć także, że sałatki na bazie sałat podawane z gorącym mięsem trzeba przygotować tak, aby nie więdły po kontakcie z temperaturą. Trzeba po prostu chwilę przed podaniem wymoczyć je w okolonej wodzie.Ten i inne przepisy na sałatki i sosy znajdziesz na stronie http://pl.kotanyi.com/asortyment/rodzaje-produktow/product-detail-pl/product-category/salatki/.