logo

Jak przyrządzać sosy sałatkowe

logo
Jak przyrządzać sosy sałatkowe

Sosy sałatkowe to zagadnienie dość trudne. Dlaczego? Po prostu łatwo jest przesadzić z przyprawą, która całkowicie zniszczy smak naszej sałatki. Jeśli więc decydujemy się na zrobienie sosu od podstaw należałoby rozważyć kilka kwestii.

Przyprawy dobrane do składników.

Przyprawy do sałatek muszą zostać dobrane w taki sposób, aby pasowały do wybranych przez nas składników. I tak na przykład zioła prowansalskie świetnie komponują się s pomidorami natomiast z ogórkami nie za bardzo. Ważne jest także to, aby do przygotowywanego sosu nie dodawać soli. Warzywa solimy dopiero po wymieszaniu i spróbowaniu. Czasami po prostu zdarza się, że poszczególne składniki sosu są na tyle słone, że wystarczy.

salatka-z-bliska

Przybranie sałatki

Jeśli zależy nam na tym, aby sałatka wyglądała ładnie powinniśmy wybrać do przybrania na przykład liście pietruszki lub kminek o ile te znajdowały się w sosie. Dzięki temu zarówno smak i wygląd będą stanowiły jedną całość. Stworzenie dobrego sosu do sałatki nie jest łatwe, jednak obrona chęci i samozaparcia wystarcza by świetnie poradzić sobie z tym zadaniem.Warto wspomnieć także, że sałatki na bazie sałat podawane z gorącym mięsem trzeba przygotować tak, aby nie więdły po kontakcie z temperaturą. Trzeba po prostu chwilę przed podaniem wymoczyć je w okolonej wodzie.Ten i inne przepisy na sałatki i sosy znajdziesz na stronie http://pl.kotanyi.com/asortyment/rodzaje-produktow/product-detail-pl/product-category/salatki/.

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

logo
logo