logo
Obecnie znalezione:Sprzęt gastronomiczny
Lut
9

W restauracji – kocioł warzelny obowiązkowy!

W restauracji – kocioł warzelny obowiązkowy! Myśląc o założeniu własnej firmy należy wziąć pod uwagę naprawdę znaczącą ilość różnorodnych czynników. Musimy rozważyć zasięg firmy, region na jakim będzie działała, liczbę potencjalnych klientów, konkurencję w branży, możliwości dalszego rozwoju firmy. Jednak jedna z najważniejszych kwestii jaką musimy rozważyć to niewątpliwie środki jakie musimy zainwestować na początku, aby firma w ogóle mogła zacząć działać na rynku. Nakłady finansowe Można podać tutaj tak skrajne przykłady jak własny hotel, który przecież wymaga kolosalnych nakładów finansowych na budowę lub też pogotowie komputerowe, w które nie trzeba inwestować praktycznie nic. Gdzieś w połowie drogi można usytuować branżę gastronomiczną. Profesjonalne wyposażenie kuchni nie jest wcale takie tanie. Mowa tutaj bowiem nie o małej domowej kuchni, w której wystarczy posiadać kilka najbardziej podstawowych sprzętów, lecz o miejscu, w którym będą przyrządzane posiłki dla dużej liczby osób. Jednym z takich profesjonalnych sprzętów, które są absolutnie konieczne wydają się być kotły warzelne. Bez nich gotowanie dużych ilości jedzenia może zamienić się w udrękę. Rozważmy tutaj dla przykładu firmę cateringową. Większość zamówień musi zostać dostarczona między godziną 12 a 15. W jedno miejsce może trafiać na przykład pięćdziesiąt obiadów i wszystkie muszą przyjechać ciepłe. Nie ma innego wyjścia niż przygotować je wszystkie w tym samym czasie, nie można tego robić w kilku turach. To właśnie tutaj z pomocą przychodzą kotły warzelne parowe, w których można przygotować obiad dla takiej ilości osób za jednym zamachem. Technologia gastronomiczna poszła mocno do przodu w ostatnich latach, dlatego warto wykorzystać wszelkie nowinki, jakie niosą ze są kotły warzelne. Bez tej ważnej inwestycji firma gastronomiczna nie ma w ogóle startu w branży, ich zakup jest...
Lut
2

Wyposażenie dla gastronomii- sprawa niezbędna

Wyposażenie dla gastronomii- sprawa niezbędna Bez względu na to czy chodzi o wyżywienie dla 10 czy dla 110 osób najlepszy catering musi zawierać kilka czynników- odnosi się to do wcześniejszego planowania oraz wysokiej jakości sprzętu składającego się na wyposażenie dla gastronomii. Urządzenia mogą być przeróżne od kuchenek, przez frytkownice gastronomiczne aż po naczynia i sztućce. Bez wielu z tych narzędzi może być trudno sprawić, by cały catering działał pomyślnie. Szkoły, piekarnie, zaopatrzeniowcy, restauracje, hotele i kawiarnie wszystkie te placówki wymagają wyposażenia dla gastronomii, dzięki czemu mają nie tylko skuteczną ale wyjątkową kuchnię. W piekarni, większość używanego sprzętu jest przeznaczonych do łączenia i pieczenia wielu masowych mieszanin. Z drugiej strony, restauracje, kawiarnie i hotele często wymagają tego by w ich wyposażeniu znajdowały się frytkownice gastronomiczne, palniki gazowe i piece. Jak to musi działać? Elementy te muszą pracować przez całą dobę lub przez dłuższy czas ze względu na zapotrzebowanie. Dla higieny i względów bezpieczeństwa również zazwyczaj mówimy o wielokrotności przedmiotów, takich jak noże, deski do krojenia, miski i tace. Poszczególne narzędzia mogą być wykorzystywane w bardzo różny sposób, mogą być przenoszone z miejsca na miejsce zgodnie z ich zastosowaniem i rodzajem działalności gospodarczej. Solidne i wytrzymałe wyposażenie jest często preferowane jako baza danej firmy cateringowej, ponieważ nie ma kompromisów w zakresie jakości żywności. Czas jest również bardzo ważny w kuchni, dlatego ważne jest dla kucharza, aby mógł kontrolować dystrybucję...
Gru
30

Sól tabletkowana zwalczy twardą wodę

Sól tabletkowana zwalczy twardą wodę Zapewne większość czytelników posiada w swoim zapleczu kuchennym zmywarkę do naczyń. Zastanawia nas jednak fakt, jaki procent zdaje sobie sprawę z tego, że niewłaściwa jej konserwacja może doprowadzić do poważnej awarii tego urządzenia? Jeżeli nie jesteś zorientowany w temacie zagrożeń wynikających z nieprawidłowego użytkowanie tego rodzaju sprzętu kuchennego, przeczytaj koniecznie ten artykuł! Zmywarki kuchenne w znacznym stopniu ułatwiają domownikom życie – zamiast czasu poświęcanego na zmywanie naczyń po każdym posiłku można z powodzeniem oddać się milszym zajęciom i wykorzystać ten czas na hobby. Wszystko to dlatego, że pozmywa za nas maszyna, a my wyjmiemy z niej czyste naczynia i jedyną czynnością, jaką wykonać musimy samodzielnie, to poukładanie ich na swoich miejscach. Czystość naczyń i zaoszczędzenie cennych minut poświęconych na zmywanie ręczne ma jednak swoją cenę – o urządzenie trzeba dbać i odpowiednio je konserwować, by mogło ono pracować bezawaryjnie, utrzymując tym samym poziom oszczędności wody oraz elektryczności. Sól tabletkowana skutecznie rozwiązuje część problemów związanych z użytkowaniem zmywarek. Za pomocą swoich własności skutecznie zmiękcza wodę, usuwając z niej pierwiastki mineralne, które mają wpływ na powstawanie na naczyniach białego nalotu, a jednocześnie tworzenia się kamienia, który osadza się we wnętrzu urządzenia. Kamień osadzający się w filtrach także może także powodować w większej ilości nieprawidłową ich pracę, co z kolei może doprowadzić do awarii. Sól tabletkowana dodawana do procesu zmywania zapobiega także osadzaniu się tłuszczów oraz kamienia na poszczególnych częściach zmywarki, skutecznie usuwając zabrudzenia i odpowiednio konserwując urządzenie. W przypadku nie stosowania tych zabiegów zmywarka taka może być narażona szczególnie na korozję elementów, co doprowadzić może nawet do kosztownej ich wymiany. Należy także pamiętać, że decydując się na konkretny środek wspomagający proces zmywania urządzenia, koniecznie skonsultować trzeba to z instrukcją obsługi, jednak obecnie sprzedawane środki chemiczne produkowane są w ten sposób, by nie powodować żadnych środków ubocznych w prawidłowym działaniu urządzenia. Gdzie szukać informacji na temat najlepszych tabletek solnych do zmywarek kuchennych? Z pewnością bezpośrednio na stronach największych producentów, na przykład Solino –...
logo